Opširnije

07.01.2022

Karika: Posjet volontera

Otprilike godinu dana nakon katastrofalnog potresa ponovno su nas posjetili karlovački volonteri. No, za razliku od prošlog susreta, ovoga puta družili smo se u puno opuštenijem ozračju :)
Posjet volontera

Za početak; pola ure kulture i posjet novootvorenoj Holandskoj kući. Dugačka povijest industrije Siska čini se prilično suhoparna tema, ali sažeta u iznimno zanimljivu priču našeg vodiča Predraga, protkana mnoštvom zanimljivih crtica od kojih dobar dio niti mi, kao sisački starosjedioci nismo znali, učinili su da nam vrijeme protekne u trenu. Usput, razgledali smo i izložbu sisačkog legendarnog fotografa Miroslava Arbutine pod nazivom: Između dvaju čekanja. Fotografije s nažalost još uvijek aktualnom sisačkom potresnom tematikom bile su zanimljive za pogledati očima onih koji su prve potresne dane proveli na Banovini.

Završni začin našeg kulturnog uzdizanja bilo je kratko razgledanje izložbe fotografija sisačkih volonterskih akcija u 2021. godini, organiziranih od strane ALD Sisak i Volonterskog centra Sisak. Naši karlovački gosti brzo su pronašli najzanimljiviju fotku :)

Uslijedila je kratka večernja šetnja središtem našeg ranjenog grada u kojoj su se miješali osjećaji tuge i sreće; zgrade su razrušene i mračne i u većini ne živi nitko; s druge strane ulice su osvjetljene i okićene i na njima se još uvijek osjeti blagdanski ugođaj. Usprkos svemu život ide dalje!

Šetnju smo završili  u prostoru Udruge na sisačkom bazenu i tu su emocije bile najjače; upravo ovdje prije godinu dana ovi karlovački dečki pronašli su nas šokirane, uplašene, bespomoćne... Tone urušenih cigli i betonskih greda koje smo uz stalna, prijeteća podrhtavanja tla, u kratkom vremenu zajedničkim snagama, rasčistili kako bismo uopće mogli kročiti u naše prostorije zaslužuju svaki respekt.

No, ono što će zauvijek ostati upisano u našim srcima je upravo taj, prvi susret i širom otvorene oči pune žara, volje, suosjećanja i solidarnosti sažete u jednom kratkom pitanju: «Trebate li pomoć?».

Dan ranije, gledali smo smrti u oči. Godinu kasnije, ipak, ima nade!

--------------------

P.S.

Zahvaljujemo upravi Gradskog muzeja Sisak na fleksibilnosti izvan redovitog radnog vremena i donatoru koji je pomogao da ova večer završi prilično opušteno. Nitko nije ostao ni gladan ni žedan ;)

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024