ART / Znak jednakosti

Znak jednakosti

Umjetnost svima!

Program s ciljem povećanja dostupnosti kazališne umjetnosti djeci i mladima s teškoćama u razvoju.

Znak jednakosti naš je pokušaj približavanja umjetnosti djeci koja su do sada bila zakinuta za cjeloviti kazališni doživljaj, inkluziji djece s teškoćama u razvoju u kazališnu umjetnost te zbližavanju različitih skupina djece putem kazališne umjetnosti.

Dosadašnje prilagodbe kazališnih predstava uglavnom su se izvodile uporabom titlova ili uz pomoć vanjskog prevoditelja na znakovni jezik, ali obje metode narušavaju neposrednu povezanost između glumaca i publike koja je suština svakog kazališnog čina. Za razliku od toga, prijevod na znakovni jezik u simultanoj izvedbi glumaca gluhoj i nagluhoj djeci omogućava gotovo neometano i potpuno kazališno iskustvo i osjećaj ravnopravnosti sa svom ostalom djecom u publici.

U prvom projektnom ciklusu (2022./2023.) pripremili smo i realizirali posebno osmišljenu dječju predstavu pod nazivom Tužno pače. Provedba projekta obuhvatila je pisanje, postavljanje i igranje nove, za ovaj projekt posebno osmišljene predstave za djecu, čija je posebnost u tome što ju glumci istodobno izvode na standardnom govornom i na Hrvatskom znakovnom jeziku. Dakle, sve što glumci u predstavi govore, sami i simultano prevode! Predstava je stoga jednako zanimljiva svoj djeci, bez obzira na eventualna slušna oštećenja.

Premijerna izvedba Tužnog pačeta održana je upred prepunim gledalištem zagrebačkog Ce-Ka-te-a 11.3. 2023. godine, a do kraja iste godine Tužno pače izvedeno je više od 20 puta.

Prema našim saznanjima takva predstava do sada nije postojala na hrvatskoj profesionalnoj kazališnoj sceni te smo stoga uvjereni da ovim projektom činimo velik iskorak prema ravnopravnosti pristupa i dostupnosti kulture i umjetničkih sadržaja svoj djeci.

-----

Nakon formalnog zavšetka projekta financiranog od Ministarstva kulture RH, u 2024. godini nastavljamo s izvedbama prema samofinancirajućem modelu.

Želite li da Tužno pače dotakne srca i vaših mališana? Slobodno se javite. Potrudit ćemo se sastaviti ponudu koju ne možete odbiti :)

Tužno pače:

inkluzivna predstava za djecu od 4 do 8 godina na govornom i znakovnom jeziku

Info i prodaja:

e: art@novi-svijet.hr

m: 098 437 817

-----------------------

Najave izvedbi

Arhiv izvedbi

Tiskane publikacije


 

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024