ARHIV 1 (1995.-2006.) / Kampanje protiv ovisnosti

Kampanje protiv ovisnosti

Preventivni programi za djecu i mlade (1998. - 2003.)

Droga, alkohol i nikotin - sredstva su ovisnosti o čijoj štetnosti i posljedicama za zdravlje pojedinca, ali i društva u cjelini smo educirali javnost putem medija, a mlade putem radionica i različitih projektih aktivnosti.

Naša prva sustavna reakcija na problem širenja ovisnosti među mladima diljem Hrvatske krajem 90-ih godina prošlog stoljeća.

Uz pomoć stručnjaka, u prvom redu liječnika, organizirali smo ukupno šest kampanja. Svake smo se godine usredotočili na jedan tip ovisnosti – drogu, alkohol ili nikotin.

Interes javnosti pobudili smo 1998. godine u kampanji Život za ništa! postavljanjem šokantnih plakata diljem grada koji su pokazivali direktnu intravenoznu konzumaciju droge. Kampanja je nakon toga imala svoj afirmativni dio, sa šarenim plakatom sretnih mladih ljudi i parolom: Vrijeme je za Novi svijet!

U sklopu kampanje Zamka! 1999. godine održali smo i Otvoreni razgovor na temu Alkoholizam i mladi u suvremenom društvu pred prepunim gledalištem sisačkog Doma kulture. Gostovali su stručnjaci različitih profila, liječeni ovisnici i tada bend u usponu The Bambi Molesters. Kampanju je obilježio i jedan od naših najuspješnijih plakata.

Umjesto plakata, u kampanji realiziranoj 2000. godine odlučili smo se za formu transparenta s provokativnom porukom: Prestanimo pušiti! Iako su insinuacije, zbog osjetljivog društveno – političkog okruženja bile različite, na kraju je na vidjelo izašla naša prava namjera – poziv na apstinenciju od duhanskih proizvoda.

U anti-droga kampanji Pokreni se! 2001. godine na gradskoj smo šetnici organizirali veliki happening i pozvali Siščane na aktivno uključenje u zdraviji život.

2002. godine vratili smo se problematici alkohola. Za potrebe kampanje Vrtoglavica! fotografirali smo mladu djevojku u različitim stupnjevima alkoholiziranosti, što je opet izazvalo burne reakcije. Prvi put, poslali smo i razglednice na sve važnije adrese u Gradu, Županiji i Državi upozoravajući na težinu posljedica i razmjere opasnosti od ovisnosti o alkoholu. 

U posljednjoj kampanji 2003. godine okupili smo i fotografirali šezdesetak Siščana različitih struka, obrazovanja i profila za plakat kojima je zajednička bila činjenica da su nepušači i da žele ostalima prenijeti poruku o važnosti brige za vlastito zdravlje. Plakat je bio odgovor na tadašnju popularnu kampanju za promicanje pušenja pa je stoga nosio naziv: Hvala, mi ne pušimo – Pozdrav iz Siska!

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2023