Opširnije

20.03.2017

Bonaca: MEDIJACIJA VEĆ OD MALIH NOGU

Ako želimo, nesporazume, svađe i manje sukobe možemo riješiti gotovo bezbolno :)
MEDIJACIJA VEĆ OD MALIH NOGU

Naš ovogodišnji projekt vršnjačke medijacije Povjetarac - Bonaca (7. dio) napreduje polako, ali sigurno. Nakon edukacije mentora četiri partnerske osnovne škole provedene prošle jeseni, u drugom  polugodištu stečena znanja i vještine medijacije prenose se na učenike šestog razreda u osnovnim školama Matije Gupca Gornja Stubica, Ivana Brlić-Mažuranić iz Ogulina, Josipa Zorića iz Dugog Sela i u sisačkoj osnovnoj školi Viktorovac.

Tako su u četiri osnovne škole formirane četiri skupine školskih medijatora od po dvadesetak učenika koji kroz animaciju, druženje i igru uče kako primijeniti tehniku mirenja ili medijacije u svakodnevnim situacijama u kojima se nađemo u školi, društvu, obitelji. Vježbamo pozitivno komunicirati, iznositi vlastito mišljenje bez da povrijedimo druge, biti konstruktivni, predlagati kompromise i na taj način pokušavamo rješavati sukobe... To su vještine koje su svima korisne, nisu teško savladive, a ukoliko se pravilno primjenjuju, mogu donijeti uočljivu pozitivnu promjenu u međusobne odnose. Upravo zato našim programom Bonaca već duže vrijeme potičemo medijaciju još u osnovnoj školi. Do sada, program je obuhvatio 12 osnovnih škola iz nekoliko županija kontinentalne Hrvatske, a u školama u kojma je ova tehnika zaživjela, vidljivi su i rezultati u obliku ranijeg primjećivanja i reagiranja na neprihvatljive oblike ponašanja učenika i pozitivnije ozračje u školama.

Vjerujemo kako će i partnerske škole koje su se uključile u naš aktualni projekt (Bonaca 7) imati isto tako dobre rezultate, da će se potencijalni sukobi rješavati u ranijim fazama, da će se razviti komunikacija međusobnog uvažavanja i razumijevanja u skupinama školskih medijatora, ali i proširiti u šire okruženje u Gornjoj Stubici, Ogulinu, Dugom Selu i u našem Sisku :)

Zato već sada, bravo za sve. Idemo hrabro dalje!

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024