Opširnije

15.12.2016

Neovisnost: NEOVISNOST U MJESECU BORBE PROTIV OVISNOSTI

U proteklih mjesec dana marljivo smo obilazili osnovne škole promovirajući jednu od najvažnijih ljudskih vrednota – neovisnost!
NEOVISNOST U MJESECU BORBE PROTIV OVISNOSTI

U jednoj od naših prethodnih vijesti opisali smo malo ležerniji inovativni projekt kojim smo u području borbe protiv ovisnosti ostvarili vrijedno europsko priznanje. S druge strane, projekt Neovisnost 7 nastavak je naše dugogodišnje borbe protiv ovisnosti na nešto konvencionalniji način. Osnovna projektna aktivnost ovdje je edukacija, a provodi se terenskim radom, odnosno izravnim ulaskom u osnovne škole i neposrednim kontaktom s učenicima u uzrastu u kojem obično započinju prvi problemi vezani uz ovisnosti. Stoga je tematski fokus ovoga projekta usmjeren na prevenciju ovisnosti o cigaretama, alkoholu i drogama kao najčešćim sredstvima ovisnosti s kojima se djeca u ovom uzrastu obično susreću.

Iako je opisana forma na prvi pogled prilično klasična, potrudili smo se da sama provedba bude što dinamičnija. Stoga smo, osim uobičajenog ex cathedra pristupa, u radionicu integrirali i različite dodatne sadržaje (animacijske ige, grupni rad, diskusiju i sl.) koji u zajedničkoj sinergiji čine uspješan format od dva zanimljiva i dinamična školska sata. To je ukratko opis radionice, a stvarne dojmove najbolje je saznati iz prve ruke – u izravnom kontaktu s djelatnicima škola koje smo posjetili i učenicima koji su sudjelovali na radionici.

Ukratko, poziva od strane osnovnih škola ove je godine bilo toliko da ih, na žalost, nismo sve mogli uvrstiti u naš projekt. Gotovo svaka radionica bila je prepuna zanimljivih pitanja učenika, ali i iskustvenih priča iz njima najbliže okoline - tako smo svi imali priliku naučiti nešto novo...

Na kraju svake radionice sudionici su ispunjavali mali test novonaučenog znanja kao i mali evaluacijski upitnik. Najzanimljivije dojmove možete pogledati u našoj rubrici – osobni dojmovi. Cijeli projekt bio je terminski usklađen s Mjesecom borbe protiv ovisnosti (15. studenoga – 15. prosinca), a u projekt su se uključili i Radio Sisak i Radio Quirinus edukativnim radio emisijama.

U projektu Neovisnost 7 obuhvatili smo 8 osnovnih škola u Sisačko-moslavačkoj županiji i 280 izravnih korisnika – učenika 7. razreda. Prema svemu uočenome, možemo reći da su njihove kompetencije u odnosu na problematiku ovisnosti prilično ojačane.

Sve ostalo je manje važno.

------------

Zahvaljujemo prije svega donatoru ovog projektnog ciklusa (Sisačko-moslavačka županija), zatim svim djelatnicima osnovnih škola koji su nas lijepo primili (OŠ Davorina Trstenjaka, Hrvatska Kostajnica; OŠ Dvor; OŠ Glina; OŠ Stjepana Kefelje, Kutina; OŠ Braće Radić, Martinska Ves i sisačkim osnovnim školama Ivana Kukuljevića, Viktorovac i Braća Ribar) i na kraju, našim vrijednim stručnim suradnicima, mladim liječnicima (Dina Vladić, dr. med. i Adis Keranović, dr. med.) koji su uglavnom izravno poslije noćnih smjena, zajedno s nama obilazili škole po cijeloj Županiji, neumorno šireći vrijedne informacije o štetnosti ovisnosti, ali i osobnim primjerom promovirajući temeljne životne vrijednosti.

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024