Opširnije

22.06.2016

Šarena vojska zdravlja: KNIN, ŠIBENIK, DUBROVNIK

Trodnevnom turnejom po Dalmatinskoj zagori i Južnoj Dalmaciji završio je naš ovogodišnji inovativni projekt promicanja zdravlja i prevencije ovisnosti
KNIN, ŠIBENIK, DUBROVNIK

Prema planu, veliku završnicu Šarena vojska zdravlja proteklog je petka otpočela u herojskom gradu Kninu, u srcu Dalmatinske zagore. Imajući u vidu specifične geografsko-historijske okolnosti, u kontekstu ovoga projekta, svima nam je Knin bio prilična nepoznanica, čak smo se pomalo pribojavali kako ćemo proći... No, kako to obično biva, sve naše predrasude istopile su se u trenu, poput sapunice! Već od prvog kontakta s novinarima susreli smo se s izuzetno gostoljubivim, otvorenim i toplim domaćinima, a prvi nastup naše vojske u kultnom kninskom kafiću Škafić ostat će zabilježen kao jedan od najboljih, najuspješnijih i najveselijih ikada izvedenih u ovom programu! Kafić je bio prepun mladih ljudi, koji su gotovo svaku našu rečenicu i svaki glazbeni takt prekidali uzvicima odobravanja i spontanim pljeskom – jednom rječju fantastično! Bio je to tek početak, vrlo slične reakcije bile su i u svim ostalim mjestima na kojima smo izveli performans. Pozitivna energija osjećala se na svakom koraku, a naše evaluatorice zabilježile su mnoštvo izuzetno pohvalnih komentara, reakcija, dojmova. Sa Šarenom vojskom se i pjevalo i plesalo, svi su nas htjeli počastiti pićem, čak je bilo i ozbiljnih ponuda za ostanak i profesionalni angažman... Na kraju, prema dojmovima većine izvođača, upravo Knin se pokazao kao apsolutni pobjednik ove turneje, uz dužno poštovanje svim ostalim gradovima domaćinima, naravno.

Put nas je vodio dalje. Grad Šibenik, još jedan u nizu prekrasnih dalmatinskih bisera, bio je na našem rasporedu već sljedećeg dana, odnosno subotnjeg prijepodneva. Na krilima dobrih kninskih vibracija svojski smo se potrudili i ponovno dali sve od sebe. Izvodili smo performanse u staroj gradskoj jezgri, u intimnim okruženjima lokalnih kafića i trgova. Zatim smo se spustili do Rive, u samo središte gradske i turističke vreve. Reakcije su ponovno bile sjajne. Pjesma, ples, gluma, boks :) pratili su nas posvuda, a sve se odvijalo u okruženju kultnog šibenskog Međunarodnog dječjeg festivala. Bolji ugođaj nismo mogli niti poželjeti, zato hvala Šibenik!

Trećega, posljednjeg dana ovog vikenda i cijele ovogodišnje turneje posjetili smo najsjajniji među hrvatskim dalmatinskim biserima – Dubrovnik. Malo smo se pribojavali kako će se naš pefrormans uklopiti u sve to mnoštvo fascinantnih građevina, kamenih kula, dvoraca i ulica prepunih domaćih i stranih posjetitelja. Zato smo za prve nastupe izabrali nešto intimnije okruženje, tj. mali zatvoreni gradski trg na kojem se uglavnom okupljaju domaći ljudi. Nismo pogriješili. Dubrovčani su, poput svih ostalih, odlično reagirali na naše izvedbe, a osim pljeskom, nagrađeni smo i sjajnom autorskom poezijom jedne Dubrovčanke – zaista sjajno! Ostatak izvedbi protekao je u uobičajenom ugođaju, a kao poseban, izdvojili bismo nastup na kultnom dubrovačkom trgu Pred Dvorom, tik uz Orlandov stup. Oko nas se okupilo veliko mnoštvo. Iako većina nije gotovo ništa razumjela, glazbom, osmijesima i plesom uspješno smo prenijeli pozitivnu energiju i veselje do svakog promatrača. Ukratko, ovdje smo se osjećali kao pravi umjetnici! Dubrovačke performanse i cijelu turneju službeno smo završili izvedbom na Pilama, glavnim dubrovačkim gradskim vratima.

Što na kraju zaključiti?

U našim, zaista mnogobrojnim projektima prevencije ovisnosti godinama organiziramo kampanje, obilazimo škole, upozoravamo, educiramo, prezentiramo činjenice. Takav pristup je svakako potreban, a imajući u vidu porazne podatke i činjenice o eskalaciji ovisnosti (posebno, nekih novih ovisnosti!) nastavit ćemo to svakako raditi i u budućnosti.

Šarena vojska zdravlja naš je pokušaj prevencije ovisnosti i promocije zdravlja na nešto drugačiji način. Nije tajna da svaka ovisnost započinje nekim oblikom osobnog nezadovoljstva, nesigurnosti, straha, neuspjeha... Porukama pozitive, stihovima, glazbom, osmijesima, prenošenjem dobrih vibracija željeli smo oraspoložiti, potaknuti i motivirati svakog promatrača da u sebi pronađe i pokrene djelić skrivene sreće.

***
Za uspješno proveden projekt zahvala donatorima Ministarstvu zdravlja, Gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji, partnerima Glazbenoj školi Frana Lhotke iz Siska i Televiziji Student iz Zagreba, svim izvođačima, profesionalcima i volonterima, svim medijima koji su nas pratili, svim domaćinima koji su nas ugostili, svim ljudima koji su se uključili u naš projekt i tako ga učinili još šarenijim. Voli vas Novi svijet!

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024