Opširnije

10.11.2006

Chat: ODRŽAN CHAT NA TEMU - MODERNA AGRESIJA

Četvrtak je dan za CHAT. Ovoga su četvrtka uz diskusiju, anketu, komentare, glumu i glazbu padala i neka provokativna pitanja. Kakvi su bili gosti i jesu li bili agresivni - saznajte...
ODRŽAN CHAT NA TEMU - MODERNA AGRESIJA
MODERNA AGRESIJA
osvrt: Petra Čutuk
 
Agresija je ponašanje ili emocionalna reakcija kojemu je u osnovni namjera da se nanese šteta, da se netko fizički ili psihički povrijedi. Postoji aktivna i pasivna agresija. Pod aktivnu agresiju ubrajamo fizičke i verbalne napade, a pasivna agresija uzrokuje štetne posljedice namjernim nepoduzimanjem akcije.
 
Sanja Kušan, pedagoginja i sociologinja u diskusiji na CHAT-u rekla je kako se dio agresivnog ponašanja nalazi u genima i kako je jedno od rješenja suzbijanja ovog ozbiljnog problema intenzivniji rad s djecom. Agresija nastupa kao rezultat agresivnog ponašanja u obitelji, jer ako je dijete već u prvim godinama života žrtva ili pasivni promatrač agresije u vlastitoj obitelji, male su vjerojatnosti da i samo kasnije neće postati agresivno.
Kako nam je prešlo u naviku uspoređivati se gotovo u svemu sa Zagrebom, tako smo usporedili i ovaj problem. Ivica Tolušić, načelnik policijske uprava SM županije iznio je neke statistike po kojima je vidljivo kako je u gradu Sisku u porastu broj kaznenih i prekršajnih prijava, ali još uvijek ne moramo početi živjeti u strahu, što nam je savjetovala voditeljica programa Ivana Baričić.
Gost CHAT-a bio je i poznati reper Nered koji je svojim dobrim argumentima uspio obraniti  hip - hop scenu i riješiti zabludu da svi reperi nužno moraju biti agresivni.
Sisački novinar, Danijel Prerad rekao je koje teme privlače publiku. I doista, što ima više krvi, to se informacije više traže i ljudima su draže ;)
Jesmo li svi mi žrtve i počinitelji agresije i gdje možemo tražiti krivca tome? No, pojam agresije nije novitet, samo što je sve prisutniji, i ne znam zašto sada dobra većina gleda na agresiju kao nešto što je uvelo i stvorilo moderno društvo.
 
U CHAT su nas i ovoga četvrtka uveli već dobro poznati učenici Srednje škole Viktorovac za koje je Nered, zbog sjajne glumačke izvedbe, zatražio i jedan poseban pljesak. Za glazbeni dio CHAT-a zadužen je bio zagrebački band Abroad experiments koji bi najjednostavnije mogla opisati pojomom energičnosti. A kakav je noćni život u Sisku, vlada li agresija u školi, samo su neka od pitanja na koja su, predstavljajući glas mladih, odgovarali učenici Gimnazije Sisak. Nakon TV ankete koje su Štefica i Vedran proveli među našim sugrađanima, nametnulo mi se vječno pitanje na koje nikada ne dobijem zadovoljavajući i konkretan odgovor. Zašto za sve krivimo rat?

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024