Opširnije

06.11.2005

Chat: MATURALAC

  U četvrtak 3. studenoga održali smo prvi jesenski, a ukupno 25. nastavak našeg popularnog programa CHAT – otvoreni razgovori četvrtkom
MATURALAC
MATURALCI
osvrt: Sonja Švagel
 
Što je za vas maturalac? Pitanje s kojim je započeo dvadeset i peti CHAT.
 
Svi su imali različite odgovore što se i podrazumijeva jer na maturalac gledaju iz potpuno drugačije perspektive. Tako su učenici srednje škole Viktorovac rekli da je za njih maturalac pustolovina na koju se spremaju od prvog razreda srednje škole. Profesorica Ekonomske škole u Sisku, Jadranka Todorović, priznala je da su maturalci s gledišta profesora velika odgovornost i rizik, pošto se na maturalcima događaju čudne stvari kao npr. grupe se izbacuju iz hotela zbog neprimjerenog ponašanja i slično.
 
Dok sam slušala sve te priče nikako nisam mogla shvatiti zašto neki moraju otići npr. u Španjolsku, tamo završiti na ispumpavanju, potrošiti džeparac na bolničke troškove, osramotiti profesore, školu, zemlju iz koje dolaze i na kraju krajeva svoje roditelje koji su teškom mukom odvajali mjesečnu ratu da bi svoje voljeno dijete poslali na jedan takav put. Koja je onda uopće i svrha maturalca kada ga neki provedu u bolničkoj postelji, a drugi pokušavajući preživjeti teški mamurluk dok im vodič pokazuje znamenitosti nekog mjesta... Hm, baš me zanima koliko je uopće onih koji se sjećaju iz kojeg je razdoblja neka građevina, kako se zvao onaj muzej u kojem su bili ili gradovi kroz koje su prošli.
 
Pedagoginja Azra Rađenović istaknula je da bi bilo bolje da se na maturalac putuje u prvom razredu srednje škole zbog toga što je to idealna prilika da se učenici bolje upoznaju i sklope prijateljstva na početku svog srednjoškolskog obrazovanja.
 
Primjer lošeg iskustva s maturalca podijelila je s nama sadašnja studentica Petra Ivšić. Naime, putujući na maturalac u Prag Petrin razred prenoćio je u Budimpešti gdje je ona zaboravila putovnicu, a profesori su tada maloljetnu djevojku bez previše razmišljanja ostavili na granici...!!!???
 
Naša gošća Maja Donadić iz Zagreba, predstavnica putničke agencije Petros, preko koje se organizira veći dio maturalaca iz Hrvatske, objasnila je neke čimbenike koji se uzimaju u obzir kada se odabire destinacija na koju će se putovati. Isto tako je napomenula da je u zadnjih pet godina top destinacija Španjolska, a slijede ju Češka, Grčka i u zadnje vrijeme Irska.
 
U anketi sisački su gimnazijalci rekli da je za njih maturalac neponovljivo iskustvo, događaj za pamćenje, prilika za zbližavanje s ljudima iz razreda, nešto što se događa jednom u životu...
 
Na CHAT-u je gostovao sisački band Feet i uživo odsvirao tri skladbe u
džezerskim aranžmanima. Jako dobro!! Uvod u CHAT već tradicionalno ina originalan način sjajno su izveli polaznici kazališne radionice K21 pod vodstvom prof. Tanje Vadla. 

Kontakt

NOVI SVIJET
udruga za djecu i mlade

Trg grada Heidenheima 1
44000 Sisak, Hrvatska

t: 044 536 574

e: info@novi-svijet.hr

Posjetite nas na društvenim mrežama

Impressum

Tekstovi, fotografije, video i audio: Novi svijet
Idejni koncept i oblikovanje: Novi svijet

Svi sadržaji objavljuju se u najboljoj namjeri.
Objavljivač ne odgovara za bilo koji oblik prenošenja ili interpretacije.

web development @ ČuBraD
copyright @ Novi svijet 2024